۱) جامعه و فرهنگ را تعریف کنید.
✅ فرهنگ به شیوهی عملی و نحوهی عملکرد هر جامعه و نهاد فرهنگی گویند. جامعه به گروهی از انسان ها اطلاق می شود که در طی سالیان متمادی با یکدیگر زندگی می کنند.
۲) ویژگی های فر هنگ را بنویسید.
✅ ۱- فرهنگ آگاهی بر شناخت مشترک است.
۲- فرهنگ آموختنی و آموزش پذیر است.
۳- فرهنگ قابل انتقال است.
۴- هر جامعه ای دارای فرهنگ است.
۵- فرهنگ قابلیت تغییر دارد.
✅ فرهنگ و جامعه جدای از یکدیگر نمی توانند باشند. جامعه ی بدون فرهنگ وجود ندارد و فرهنگ نیز بدون جامعه پدید نمی آید. فرهنگ و جامعه را به جسم و جان یک موجود زنده می توان تشبیه کرد. جامعه در حکم جسم و کالبد و فرهنگ در حکم جان و روح است.
۴) فرهنگ عمومی و خرده فرهنگ را تعریف کنید.
✅ بخش مشترک فرهنگ که در جامعه غالب است را فرهنگ عمومی و بخشی از فرهنگ مخصوص یک گروه ، قوم یا طبقه است. مثلا در ایران ، فرهنگ اسلامی ، ایرانی فرهنگ عمومی و فرهنگ قوم های ترک و لر و بلوچ و یا فرهنگ مشاغل مختلف مانند جامعه مهندسان ، خرده فرهنگ است.
۵) در چه صورتی خرده فرهنگ به ضد فرهنگ تبدیل می شود؟
✅ در صورتی که ارزش ها ، عقاید ، و هنجارهای خرده فرهنگ مخالف با فرهنگ عمومی باشد. مانند گروه بزهکاران و سارقانی که نظم جامعه را زیر پا می گذارند. (در صورتی که خرده فرهنگ به لایه های اصلی و عمیق یک فرهنگ حمله کند به ضد فرهنگ تبدیل می شود.)
۶) منظور از نهادهای فرهنگی چیست؟
✅ نهادهایی که به تولید فرهنگ می پردازند ، فرهنگ را در جامعه استمرار می دهند و آن را در جامعه عمق می بخشند. مانند: خانواده ، مساجد ، آموزش و پرورش ، دانشگاهها و رسانهها.
✅ هر نهاد اجتماعی علاوه بر آن که تابع فرهنگ عمومی جامه است ، دارای خرده فرهنگ خاص خود می باشد. مثلا نهاد اقتصادی دارای عقاید و ارزش ها ، هنجارها (ضرب المثل ها) خاص خود می باشد.
۸) با ذکر مثال تاثیر فرهنگ در نهادهای اجتماعی را توضیح دهید.
✅ مثلا در فرهنگ اسلامی ایران ، نهاد اقتصادی فعالیت های اقتصادی و ثروت اندوزی را در مسیر ارزش های الهی قرار می دهد ، بنابراین ربا حرام است یا در فرهنگ دنیوی سرمایه داری فرهنگ غرب، چون ارزش جامعه لذت گرایی و کسب سود بیشتر است ربا حرام نیست.
۹) در نظام سرمایه داری ارزش های نهاد اقتصادی با ارزش های نهاد اقتصادی نظام اسلامی چه تفاوت هایی دارد؟
✅ در نظام سرمایه داری افزایش ثروت و انباشت سرمایه هدف اصلی است ولی در نهادهای اقتصادی اسلامی عدالت و قسط ارزش های اصلی است.
۱۰) جهان اجتماعی را تعریف کنید.
✅ جهان اجتماعی مانند یک موجود زنده، اعضای مختلفی دارد و این اعضا در ارتباط با هم، از نوعی نظم برخوردارند. نظم از ویژگیهای مهم جهان اجتماعی است.
۱۱) به نظر شما چه تفاوتهایی میان بدن موجود زنده و جهان اجتماعی وجود دارد؟
✅ عضویت اعضا در بدن موجودات زنده و نظم آنها تکوینی است؛ یعنی براساس آگاهی و ارادۀ اعضا به وجود نمیآید و به همین دلیل با ارادۀ اعضا تغییر نمیکند؛ ولی عضویت در جهان اجتماعی و نظم میان اعضای آن، با اراده و آگاهی انسان ها تعریف میشود و با قرارداد آنها به وجود میآید.
✅ گروهی
۱۳) جهان اجتماعی و نظم آن، ……. نیست، بلکه …….. است؛ یعنی با آگاهی و ارادهٔ انسانها شکل میگیرد.
✅ تکوینی – اعتباری
۱۴) جهان اجتماعی با انتقال ………… خود به نسلهای بعد تداوم مییابد.
✅ فرهنگ
۱۵) ……… از طریق وراثت از نسلی به نسل دیگر منتقل نمیشود.
✅ فرهنگ
۱۶) پدیدههای اجتماعی به …….. تعلق دارند.
✅ جهان اجتماعی
✅ اجتماعی
۱۸) موجودات طبیعی و ماوراء طبیعی به واسطه ارتباطی که با زندگی اجتماعی انسان پیدا میکنند، در گستره ……… قرار میگیرند.
✅ جهان اجتماعی
۱۹) چرا خانواده یک نهاد فرهنگی است؟
✅ چون به تولید ، استمرار و عمق فرهنگ کمک می کند.
🔔 حتما ببینید: فیلم حل سوالات پر تکرار ریاضی دهم انسانی